Синдикат РиТЕ Угљевик тражи потписивање појединачног Колективног уговора

IMG_2314Седма  ванредна сједница Синдикалног одбора РиТЕ Угљевик сазвана је како би предсједник Мићановић упозао чланове одбора са дописом Управе предузећа од 12.04.2021. године, те како би им пренио утиске са састанка са директорм ЕРС Луком Петровићем од неколико дана раније.

Наиме, чланови Синдикалног одбора РИТЕ Угљевик на челу са Зораном Мићановићем сложили су се да перфидан притисак на рад синдиката који се перманантно врши по зависним предузећима неће „пити воде“ у Синдикалној организацији РиТЕ Угљевик, као што то није био случај ни у Синдикалној организацији РиТЕ Гацко.

Како је Мићановић рекао, након састанка са генералним директором ЕРС Луком Петровићем, јасно је да је да је став управе Матичног предузећа да Колективног уговора на нивоу Електропривреде нема. Поражавајуће је да синдикат води битку за очување достигнутог нивоа права радника, те да се уситњавањем и упливом у синдикалне организације зависних предузећа покушава умањити снага Синдиката ЕРС.

Са овог састанка упућен је позив управи РиТЕ Угљевик да потпише појединачни Колективни уговор са Синдикалном организацијом РиТЕ Угљевик, на начин како је то урађено у Гацку. Синдикалци су нагласили да измјена Колективног уговора неће бити, те да управа уствари има проблем по ком акту ће обрачунати плату запосленима. Утисак је да се и до сада водио тзв. економско-социјални дијалог због јавности,а не због истинске жеље да се нађе рјешење. Јасно је поручено да Синдикат РиТЕ Угљевик неће оставити своје чланство непокривено Колективним уговором, јер ова Синдикална организација има подршку готово сваког запосленог у Предузећу с обзиром да су од скоро двије хиљаде запослених готово сви чланови синдиката.
IMG_2316

То што је синдикат јавно изражавао незадовољство у медијима је резултат потцјењивачког односа Управе према организацији и један је од метода синдикалне борбе. Управа није коректно одговарала на захтјеве и упите Синдикалне организације, те Синдикални одбор не прихвата објашњење да су све релевантне информације јавно доступне путем законом дефинисаних видова објављивања.  Ако смо једна кућа, са једним домаћином, онда он треба да нас информише и да нам конкретно одговара на питања, истакнуто је на овом састанку. Синдикалци су поручили да није рјешење у слању дјеце у иностранство да раде, него да се рјешење треба тражити у кући, да треба очувати дом, а наш дом је наша радна средина, за шта ће се борити свим средствима.