О нама

ISTORIJAT

Istorija sindikanog organizovanja u Rudniku i termoelektrani Ugljevik duga je osamdesetak godina.

Naime prvi oblici sindikalnog organizovanja u Rudniku uglja Ugljevik su zabilježeni početkom tridesetih godina prošlog vijeka.

Nakon okončanja rata na prostoru BiH, već  u toku 1996. godine obnavlja se rad Sindikata u Rudniku i termoelektrani Ugljevik. Sindikalna organizacija RiTe Ugljevik djeluje u okviru Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske koji je opet član Sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske.

Sindikalna organizacija RiTe Ugljevik broji oko 1.800  članova.

Sindikat udruženih radnika energetike Republike Srpske u sadašnjem obliku osnovan je 17. 12. 1996. godine i u početku je bio u sastavu Saveza sindikata Republike Srpske.

Već 1998. godine, Sindikat udruženih radnika energetike napušta Savez sindikata Republike Srpske i djeluje kao nezavisna sindikalna centrala. 2004. godine, zajedno sa metalcima Republike Srpske i drugim nezavisnim sindikatima formirali smo Konfederaciju sindikata Republike Srpske.

Sindikat udruženih radnika energetike Republike Srpske je dokazao svoju opredjeljenost za zaštitu svog članstva kroz savremenu organizaciju i djelovanje u skladu sa najboljim iskustvima sindikata razvijenih evropskih zemalja. Članica smo dviju najvećih svjetskih i evropskih sindikalnih centrala: IndustriALL Global Union i PSI/EPSU.