Вијести

Procenat od plate za Fond solidarnosti dobrovoljan

4. april | Категорија: Обавјештења | Објавио: Coa Milovanovic Нема коментара

ODBOR SINDIKATA
ELEKTROPRIVREDE RS
Broj: 88/20
Datum: 04.04.2020.godine

Na osnovu člana 14. Pravilnika o radu Odbora sindikata ERS-a, Odbor je telefonskim putem dana 04.04.2020.god.usaglasio:

OBAVJEŠTENJE

Poštovani sindikalci,
Juče je generalni direktor Elektroprivrede Republike srpske dao izjavu koju možete u ovom članku pročitati. Bićemo slobodni da zahvalimo na realnosti koja stoji u izjavi. Drago nam je što su uvažene naše sugestije. Još jednom naglašavamo da sindikat želi biti dio rešenja, a ne dio problema.
Ovom prilikom još jednom upozoravamo da se pojedini direktori ponašaju van kodeksa. Nemojte to raditi, prozvaćemo vas javno. Sindikate po preduzećima morate uvažavati, jer, gospodo, neko je vama povjerio da upravljajte imovinom, a vi shvatili da ste vlasnici te imovine. Nemojte srozavat kredibilitet onih koji su vas imenovali.
Sindikat je taj koji će svakog radnika zaštiti. Kako? Već imamo razrađene i do detalja isplanirane varijante.
Još samo jedan osvrt na Fond solidarnosti, kako je rečeno: to je stvar dobrovoljnosti svakog radnika.
Mi i dalje ostajemo kod našeg predloga da jedan dio sredstava uplatimo sa našeg računa – iz naših članarina, a da se radnicima ne opterećuju lična primanja. Zašto ovo predlažemo? To činimo iz razloga velike zaduženosti i školovanja djece naših radnika.

==========================
preuzeto sa: hercegovinapress.com
==========================

Petrović: Procenat od plate za Fond solidarnosti dobrovoljan

03.04.2020.     Vijesti
Kolegijum uprave direktora MH “Elektroprivrede” i predsjednik odbora sindikata ERS Zoran Mićanović su se usaglasili da se procenat od plate radnika zaposlenih u ovom sektoru, koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti RS, bude na dobrovoljnoj osnovi, ali da se radi solidarno.

Ovo je danas rekao generalni direktor ERS Luka Petrović. On je dodao da nije normalno da zaposleni iz državnog sektora ne mogu pomoći  ljudima koji, zbog krize izazvane virusom korona, ostaju bez plata koje su imali do sada.

– Ima prevođenja ovih zaključaka na način na koji nisu napisani. U zaključcima se vrlo jasno kaže da čovjek koji ne dolazi na posao, već je kući, ne može da dobije naknadu za prekovremeni rad i učinak, a onaj koji dolazi na posao ima sve što je zagarantovano kolektivnim ugovorom – istakao je Petrović.

On je dodado da je,  prema anketama iz sedam od 11 zavisnih preduzeća u sistemu ERS, odziv za uplate u Fond solidarnosti RS veliki, a zaposleni potpisuju procenat koliko može da izdvoji.

– Ništa se ne nameće. Ko ne želi ne mora da izdvoji procenat od plate za Fond solidarnosti RS, ali, mislim da je takvih malo u ERS – istakao je generalni direktor Luka Petrović.

Srpska info

Опширније


Pravno mišljenje

31. mart | Категорија: Некатегоризовано | Објавио: Coa Milovanovic Нема коментара

Pravno mišljenje

Опширније


Zahtjev za postupanje

31. mart | Категорија: Некатегоризовано | Објавио: Coa Milovanovic Нема коментара
ODBOR SINDIKATA ELEKTROPRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE
Broj: 85/20
Datum: 31.03.2020.god.
Predmet: Zahtjev za postupanje
Poštovani,
Telefonskim konsultacijama na nivou Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske,usaglasili smo stav ,,DA SE KOLEKTIVNI UGOVOR ELEKTROPRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE, USTAV RADNIKA NE MOŽE JEDNOSTARANO RASPAKIVATI,,.
Ukoliko dođe do jednostranog narušavanja KUERS-a od strane Uprava, aktivirati sve vidove sindikalne borbe i tužiti one koji budu narušili dosadašnje odredbe KUERS-a.
Predsjednici sindikalnih organizacija po preduzećima zadužuju se ,,da sa Sindikalnim odborima u svojim preduzećima u vanrednoj situaciji održavaju  sastanke po potrebi i da informišu pismeno Odbor sindikata ERS-a o problematici, kako bi mogli da zajedno reagujemo.
Sada nam je jedinstvo najpotrebnije. Nemojte sebi dozvoliti da radi malih sitnih privilrgija ili dodvoravanja iznjeverimo svoje članstvo.
Bez saglasnosti Odbora sindikata ERS-a niko ne može individualno na nivou sindikalnih organizacija preduzeća vršiti pregovore i dogovore oko izmjena odredbi KUERS-a ili nekih dobrovoljnih davanja radnika.

Ukoliko usaglasimo dobrovaljna davanja, ona moraju biti jedinstvena na nivou Sindikata Elektroprivrede Republike Srpske.

Srdačan pozdrav!
Dostavljeno:
1.Predsjedniku SURERS-a
2.Predsjednicima SOZP
3.Predsjednici Aktiva ženai mladih
4.Arhiva Odbora sindikata ERS-a
5.Oglasne ploče SOZP
6.Sajt Odbora sindikata ERS

Predsjednik Odbora sindikata ERS
Zoran Mićanović, s.r.             .

Опширније


Odluka o formiranju Štaba za praćenje epidemiološke situacije

31. mart | Категорија: Некатегоризовано | Објавио: Coa Milovanovic Нема коментара

ODBOR SINDIKATA

ELEKTROPRIVREDE REPUBLIKE SRPSKE

BROJ:86/20

Datum:31.03.2020.god.

Na osnovu člana14. Pravilnika o radu Odbora sindikata Elektroprivrede Republike Srpske, Odbor je na telefonskoj sjednici, koja je održana dana 31.03.2020.godine, usvojio

O D L U K U

Čl.1

Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske formira Štab za praćenje epidemiološke situacije na nivou sindikata Elektroprivrede Republike Srpske.

Čl.2

Sastav Štaba za praćenje epidemioške situacije čine: Predsjednik SURERS-a, predsjednici sindikalnih organizacija preduzeća i predsjednica Aktiva žena i mladih Odbora sindikata ERS.

Čl.3

Članovi Štaba su obavezni na poziv predsjednika da se odazovu u svako doba dana. Zadatak Štaba je da u saradnji sa upravama sprovodi dogovorene mjere i primjenu Kolektivnog ugovora.

Članovi Štaba su obavezni da informišu iz svih preduzeća, ostale članove Štaba, ukoliko dodje do narušavanja bezbjednosti radnika ili radničkih prava, kako bi zajednički djelovali u zaštiti naših sindikalaca.

Članovi štaba su obavezni da u svojim sredinama i preduzeću pažljivo prate situaciju i da informišu Štab ukoliko nekome treba urgentno pomoći.

Čl.4

Odluka stupa na snagu danom donošenja i primjenjivaće se dok traje epidemiološka situacija.

 

Dostavljeno:

1.Predsjednik SURERS-a

2.Predsjednici S.O.Z.P.

3.Predsjednica Aktiva žena i mladih

4.Arhiva Odbora sindikata ERS-a

5.Oglasne ploče S.O.Z.P.

6.Sajt Odbora sindikata ERS-a

 

Predsjednik Odbora sindikata ERS
Zoran Mićanović, s.r.             .

Опширније


ОБАВЈЕШТЕЊЕ

16. mart | Категорија: Синдикални одбор | Објавио: Coa Milovanovic Нема коментара

OBAVJEŠTENJE CORONA

Опширније