Закључци

Награда за Актив жена и младих Синдикалне организације РиТЕ Угљевик

25. avgust | Категорија: Некатегоризовано, Обавјештења | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

 

Nedjelja u Ugljeviku protekla je u znaku šljive. Međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda okupio je preko osamdeset izlagača, a gostima se predstavila i preduzeće RiTE Ugljevik preko Aktiva žena Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik. Oni su, naime, osvojili i prvu nagradu za najuređeniji štand na Sajmu.

Ljiljana Rudić Mikić, diplomirani inžinjer rudarstva, kaže da joj je drago da je na Sajmu predstavljala preduzeće kao što je RiTE Ugljevik, te da su iskoristili priliku da podrže ovu manifestaciju, ali i prezentuju RiTE Ugljevik kroz rad žena i njihov značaj za preduzeće.

„Samim tim što smo danas ovdje, ukazali smo da su stereotipi o „muškim“ i „ženskim“ poslovima prevaziđeni, i da ravnopravno, rame uz rame, radimo na svim poslovima u preduzeću, od onih jednostavnih, koji su u našem mentalitetu rezervisani za žene, pa do nasloženijih, rukovodećih rudarskih poslova“, rekla je ona.

Rudić Mikić je istakla da je preduzeće RiTE Ugljevik pozitivan primjer brige za životnu sredinu, te podsjetila na ulaganja ovog preduzeća u rekultivaciju, kako bi se što više smanjio uticaj rada površinskog kopa na ekologiju.

Ugljevički gigant svake godine izdvaja značajna novčana sredstva kako bi ispunili visoke ekološke standarde, navodi Brižita Ivković, predsjednica Aktiva žena i mladih Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik.

“Preduzeće RiTE Ugljevik odnedavno nosi titulu „najčistije Termoelektrane u regionu“, a rukovodstvo i zaposleni sve ove godine pokazuju da im je očuvanje životne sredine jedan od prioriteta“, dodaje Ivkovićeva.

Generalni direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović kaže da će preduzeće i u budućnosti podržavati manifestacije poput Sajma šljive, voćnih rakija i meda.

“RiTE Ugljevik je ponosni sponzor ove značajne manifestacije, koja okuplja naše proizvođače i prikazuje najljepše plodove našeg kraja”, istakao je Stojanović.

Izvršni direktor i narodni poslanik Milutin Tasovac kaže da poljoprivredna proizvodnja ima ogroman potencijal u podmajevičkom kraju, a da je RiTE Ugljevik, kao najveći privredni subjekt ovog kraja, spreman da pomogne na svoj način.

„Ugljevički kraj je Bogom dan za uzgoj šljive vrhunskog kvaliteta, a svi zajedno se moramo potruditi da proizvodnja, a naročito izvoz, budu na još višem nivou“, zaključio je Tasovac.

Опширније


Одлука о избору предсједника и чланова Одбора фонда солидарности

15. jul | Категорија: Некатегоризовано | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

Clanovi fonda solidarnosti

Опширније


Одлука о избору предсједнице Актива жена и младих

15. jul | Категорија: Некатегоризовано | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

Aktiv zena

Опширније


Одражани 22. сусрети радника ЕРС-а – фотографије

6. jul | Категорија: Обавјештења | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

Галерија фотографијана овом линку

Опширније


Закључци Главног одбора Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске

4. maj | Категорија: Закључци | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

zaključci-1 zaključci-2

Опширније


Препорука Главног одбора СУРЕРС-а

20. april | Категорија: Обавјештења, Синдикални одбор | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

ПРЕПОРУКА ГЛАВНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА УДРУЖЕНИХ РАДНИКА ЕНЕРГЕТИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Опширније


Захтјев

20. april | Категорија: Захтјеви | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

ЗАХТЈЕВ

Опширније


Portal Capital.ba – Bukti rat za vođu radnika RITE Ugljevik, sindikat pocijepan

19. april | Категорија: Обавјештења, Синдикални одбор | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

UGLJEVIK – Zajedništvo i solidarnost najvažnija su načela sindikalizma. Ta načela ovih dana srušena su u Sindikalnoj organizaciji najvećeg proizvođača električne energije u Republici Srpskoj koja okuplja oko 1.800 radnika.

https://www.capital.ba/wp-content/uploads/2022/04/ruka.jpg

Nedavno održani sindikalni izbori u Rudniku i termoelektrani (RiTE) Ugljevik pokazali su da među izabranim predstavnicima radnika postoje duboke podjele, koje najmanje idu u korist radnika.

Deset od trinaest novoizabranih članova Odbora održalo je danas sjednicu na kojoj je predložen novi predsjednik i zamjenici sindikata.

Međutim, aktuelno sindikalno rukovodstvo smatra kako je ona održana mimo pravila i procedura, te da se na njoj “prekrojila” volja radnika.

Boban Benović predložen je za novog predsjednika Sindikata, a Dalibor Zarić i Slaviša Čuturić za njegove zamjenike. Svi oni su u Odbor izabrani na nedavno održanim izborima, a imenovanja bi trebalo da potvrdi Skupština, za koju su takođe bili organizovani i sprovedeni izbori.

Inače, sjednici nije prisustvovao aktuelni predsjednik sindikata Zoran Mićanović, a koji je imao najviše glasova među kandidatima za novi Odbor.

On kaže da ga niko nije pozvao na sjednica za koju usput tvrdi da je nelegalna i nelegitimna jer Komisija za izbor, koja je vodila proces, nije završila sve predviđene procedure.

Prema njegovim riječima, kada se raspišu izbori sve aktivnosti vodi Komisija za izbore, a kada se oni završe konstituiše se Sindikalni odbor po proceduri koja nalaže da se na toj sjednici rezultati verifikuju.

Na njoj se onda kandidat sa najvećim brojem glasova predlaže za predsjednika, a druga dvojica po broju glasova su potpredsednici, te se sa tim predlozima se ide na skupštinu koja te predloge verifikuje.

“Ovde ta procedura nije ispoštovana nego su nametnuti kandidati od Uprave preduzeća”, tvrdi Mićanović i poručuje kako će pravdu tražiti kod institucija sistema.

Na ove optužbe pokušali smo da dobijemo stav Uprave, ali nam se direktor preduzeća Čedomir Stojanović nije odgovarao na telefonske pozive, a Benović, kandidat za novog predsjednika Sindikata, bio je nedostupan.

Međutim, javio se predsjednik Komisije za sprovođene izbora, Ivan Radovanović koji je dao svoje viđenje ove situacije.

Mislim da su pojedinci izašli iz okvira propisanih procedura i pravila kada je riječ o implementaciji izbora. Komisija mora da završi sve radnje koje su definisane pravilnicima i odlukama u okviru svog mandata. Nadam se da će sve neusaglašene stvari biti riješene pregovorima jer mi smo organizacija koja je dio velikog sistema Sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske. Ako se ne budu mogli usaglasiti pregovorima, uputićemo im dopis i tražiti da oni u skladu sa svojim nadležnostima donesu odluke”, kaže on.

On kaže da je na rad tijela na čijem je bio čelu postojao ogroman pritisak ljudi bliskih Upravi preduzeća koji su imali ovlaštenja da se miješaju u izborni proces.

Po mojoj procjeni u ovoj sindikalnoj organizaciji su se vidno narušili odnosi i izašlo se iz okvira proceduralnih radnji propisanih aktima sindikata, odlukama, i pravilima koja se moraju poštovati”, zaključio je on.

Inače, sindikalni izbori u RiTE Ugljevik održani su 11., 12., i 12., aprila.

Preuzeto sa portala:https://www.capital.ba

Опширније


Упозорење

19. april | Категорија: Обавјештења, Синдикални одбор | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

УПОЗОРЕЊЕ

Опширније


Захтјев

19. april | Категорија: Захтјеви, Обавјештења, Синдикални одбор | Објавио: Aco Coa Milovanović Нема коментара

Zahtjev

Опширније